• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Няма да има протестното отваряне на заведенията
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На този етап се отказваме от протестното отваряне на заведенията, коментира пред bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

  Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им „води война“ с тях.

  „За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, изтъкна Алибегов.

  По думите му, тъй като здравният министър „се е заял с тях“, ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници.

  „На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса, да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, каза Алибегов.

  Като допълнение бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица.

  „Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Ситуацията е много зле и сме на ръба“, увери Алибегов.

  „Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, смята председателят на Българската асоциация на заведенията. Той напомни, че близо 30% от ресторантьорите са фалирали.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg