• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ремонтът на аварията във Варненското езеро ще отнеме два дни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Министърът на околната среда и водите Емил Димитров каза, че не е бил уведомен за повторното изтичане на отпадъчни води

  До два дни трябва да бъде отстранена аварията на тръбопровода за отпадъчни води, който замърсява Варненското езеро. Това ще стане за сметка на фирмата – изпълнител – “Хидроремонт”, която положи втората тръба. Тя отвежда битовите води на кварталите “Аспарухово” и “Галата” към пречиствателната станция. Ремонтът на тръбата ще започне при подходящи метеорологични условия, информира БНТ.

  За аварията се разбира на 15 януари, когато от ВиК-Варна подават сигнал, че уредите им отчитат проблеми с налягането и дебита от канализационната помпена станция “Аспарухово”. Още същия ден от Община Варна възлагат на изпълнителя – “Хидроремонт ИГ”, да направи проверка.

  Има прегъване, което е намалило сечението на тръбопровода и има пукнатина на тръбопровода и разлив на фекално-битови води във Варненското езеро. Тръбата е разположена по неравен терен по дъното на Варненското езеро, в следствие на което се е получило това прегъване, обяснява инж. Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

  Министърът на околната среда и водите Емил Димитров каза, че не е бил уведомен за повторното изтичане на отпадъчни води във Варненското езеро. Той обвини управителя на ВиК-Варна в укриване на информация.

  Не може да знаеш, че не идва от един цял квартал водата и се излива в морето, в канала, а не идва в пречиствателната станция и да го криеш 10 дни. Те и сега не казват какво ще правят, сигурно ще навият някаква ламарина там с разни обтячки, за да изкара до лятото да го ремонтират пак, каза министър Емил Димитров.

  Управителят на ВиК-Варна Валентин Вълканов, заяви, че тръба е собственост на Община Варна и ще бъде прехвърлена на водоснабдитеното дружество едва след приключването на проекта. Той каза още, че когато е разбрал за проблема, е уведомил когото трябва – Община Варна.

  От фирмата изпълнител заявиха, че на този етап няма да коментират аварията.

  Заради аварията няколко институции са взели проби от водата. Резултатите се очакват в края на седмицата. Те ще покажат колко сериозно е замърсяването на Варненското езеро и близките плажове.

  Министърът на околната среда и водите е разпоредил на Басейновата дирекция във Варна и на екоинспекцията проверка имало ли е укриване на информация за аварията на тръбопровода и за замърсяването на Варненското езеро.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg