• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Детската програма на музикалното “Варненско лято” за новата година започва на 31 януари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще звучи колекция от шедьоври на великите композитори, свързани с Виена – от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Йохан Щраус

  Красиво начало на годината за най-младата публика на морския град дава съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, която се реализира в партньорство с Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна. На 31 януари от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център маестро Страцимир Павлов и Румяна Пeтрова – популярна сред малчуганите като Госпожа Виола – директорът на НУИ „Добри Христов“, ще разкажат поредната музикална приказка. С много въодушевление и с желание за изява и споделена радост учениците артисти подготвят програма, вдъхновена от Виенската музикална традиция.

  „В този музикален театър запознаваме децата с ключови произведения от творчеството на тримата виенски класици Хайдн, Моцарт и Бетовен – споделя Румяна Петрова. – Мой събеседник на сцената ще бъде първокласничката Изабела Павлова, която ще ни помогне да се доближим до езика на най-малките. Нашите концерти са интерактивни, затова провокираме децата от публиката да задават въпроси и да търсят паралели в съвременната култура. Забавният, непосреден подход в общуването с публиката приобщава малчуганите с усмивка към света на голямото изкуство.“

  Ще прозвучат фрагменти от Симфония №101 „Часовникът“ на Йозеф Хайдн. Приносът на Волфганг Амадеус Моцарт към Виенската школа ще бъде илюстриран със Сонатина в до-мажор, първа част, ария на Церлина от операта „Дон Жуан“, Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и емблематичната моцартова трорба „Аве верум корпус“.

  Огромната фигура на Лудвиг ван Бетовен ще придобие ясни очертания за малките почитатели на музиката със знакови негови произведения – „Ода на радостта“, „На Елиза“ – със солист Бояна Бъчварова и „Контраданси“.

  Ще чуем и фрагменти от симфоничната поема „Тъй рече Заратустра“ на Рихард Щраус. Прочутият Унгарски танц №5 ще въведе малките в творчеството на Йоханес Брамс, а в красотата на танца ще ги увлекат най-популярните творби на Бащата на валса Йохан Щраус „На хубавия син Дунав“ и „Трич-трач полка“. Финалът ще дойде с енергичния „Радецки марш“, в който със сигурност ще се включи и публиката.

  Събитието е безплатно за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лв.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg