• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Район “Младост” ще има ново улично осветление
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Община Варна

  Ново улично осветление ще има в район „Младост“ до края на годината. Това стана ясно на днешното заседание на  ПК „Финанси и бюджет“, на което съветниците дадоха съгласие за съфинансиране на проект по програма  “Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.

  Проектът, който вече е одобрен и предстои стартиране на дейностите, предвижда рехабилитация, модернизация и изграждане на интелигентна система за управление и мониторинг на външното изкуствено осветление в район „Младост“, кв.16, „Възраждане“ ІІІ м.р. и „Възраждане“ ІV м.р. Общата стойност на проектното предложение е 1,3 млн. лв. От тях безвъзмездната финансова помощ е в размер на 713 306 лв., а съфинансирането от общинския бюджет е до 600 000 лв.

  Срокът за изпълнение на проекта е 10 месеца от подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на енергетиката. Съветниците одобриха текста на споразумението за партньорство и гласуваха предварително изпълнение, за да може да започнат дейностите по одобрения проект.

  Предвижда се подмяна на уличното осветление в район „Младост“, кв. 16, както и в 3-ти и 4-ти микрорайон на кв. „Възраждане“. Старите улични лампи ще бъдат сменени с нови, енергоспестяващи LED осветителни тела. Подмяната им значително ще намали разходите за електроенергия, поддръжка и консуматив. Наред с това сериозно ще се подобри нощното осветление на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства.

  Проектът предвижда също внедряване на модерни устройства за управление на уличното осветление и изграждане на автономна фотоволтаична система.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg