• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дариха апарат за плазмафереза на УМБАЛ „Света Марина” във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Средствата за закупуването му бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители

  Апарат за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за неговото функциониране бяха дарени на УМБАЛ „Света Марина” във Варна днес. Средствата за закупуването му бяха събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ), съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

  Това е третото дарение на апарати за плазмафереза в рамките на благотворителната кампания на АПБ и КСБ. Първото бе направено на 10.12.2020 г., когато така необходимата апаратура получиха СБАЛАГ „Майчин дом” и Националния център по трансфузионна хематология. На 21.12.2020 г. апарати за извличане на кръвна плазма получиха също УМБАЛ „Св. Анна” София АД и МБАЛ “Бургасмед”.

  На церемонията днес присъстваха Владимир Чавдаров – член на УС на АПБ и апелативен прокурор на АП – Варна, Петър Ганчев – член на КСБ и завеждащ окръжен следствен отдел на ОП – Варна, проф. д-р Силва Андонова-Атанасова – д.м.н. изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина”, както и проф. д-р Вилиян Платиканов – ръководител на Катедра по анестезиология и реанимация и доц. д-р Трифон Червенков – ръководител на Клиника по имунология към лечебното заведение.

  Апелативният прокурор на гр. Варна Владимир Чавдаров изказа благодарност към лекарите и медицинския персонал на УМБАЛ „Света Марина” за техния самоотвержен труд и грижи през изминалите месеци на пандемията.

  Ръководството на лечебното заведение благодари на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България за подкрепата за борбата с Ковид-19. Те приеха дарението като мотив да посрещнат предизвикателствата и да продължат оказването на висококачествена медицинска помощ и лечение.

  Дареното автоматизирано устройство осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, която е почти напълно пречистена от кръвни клетки. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа на апарата – въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg