• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Депутатите гледат новите изборни правила
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Депутатите гледат в пленарна зала новите изборни правила, които се регламентират в Закона за извънредното положение, а не с промени в Изборния кодекс. В първоначалния вариант на промените ГЕРБ и „Обединените патриоти“ бяха натоварили ЦИК да пише противоепидемичните правила. След възраженията на правна комисия ангажиментът вече ще е на министъра на здравеопазването и на главния държавен инспектор.

  Министерският съвет е задължен да обезпечи изборния процес с всички необходими средства за защита, а разходите ще бъдат включени в изборната план-сметка.

  За настанените в болница ще могат да се обособяват специални секции, а карантинирани или носители на коронавирус на домашно лечение ще могат до три дни преди датата на изборите да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия.

  Вносителите от ГЕРБ смятат, че ще се справят с формирането на няколко стотин такива подвижни секционни избирателни комисии, но броят им на 4 април, ще зависи от гражданите, които са карантинирани към тази дата.

  По предложение на ДПС е прието, че партийните и предизборните събития в ситуация на пандемия ще се провеждат по противоепидемичните правила за театри, концерти и кина, актуални към момента на провеждането им.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg