• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Ангелов:Мерките дават резултат, на 11-о място сме по смъртност в ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  След време най-големите  критици ще са благодарни за всичко, което сме направили

  „Умело ръководим пандемията в България. Дневната ни заболеваемост падна под 100 на 100 000 души. За последната седмица броят на излекуваните е 6524 души. Потвърдени са 3606 случая“. Това заяви на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас проф. д-р Костадин Ангелов.

  Според министър Ангелов, въведените мерки дават резултат и продължават да се наблюдават положителни тенденции при разпространението на коронавируса в страната, въпреки ниския индекс на строгост.

  Министърът коментира и започналото през тази седмица  масовото тестване на учителите и непедагогическия персонал в образователните институции. По думите му,  тествани са 3726 души  от помощния персонал, изследваните за COVID-19 учители са 12 232 . Положителни резулатите са отчетени при  26 души, от непедагогическия персонал позитивни са  11 човека.

  „Сигурен съм, че след време най-големите ми критици с благодарност ще се подходят за всичко, което сме направили“, коментира квалификациите, които се правят по негов адрес министър Ангелов.

  „Този толкова малък вирус ни върна ценностите в живота. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да сме доволни от него. От друга страна обаче хората започват да стават недоволни, започва да им се изчерпва търпението, те си искат живота обратно. Ние не по-малко искаме живота обратно. Но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави“ , подчерта Ангелов.

  По време на брифинга доцент Ангел Кунчев, съобщи, че от началото на седмицата заболяемостта в България е 90 на 100 000 души. Това е 27-о място в Европа като заболяемост и 6-о място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 11-о място в ЕС. Само три области в страната са в червената зона – Враца, Кюстендил и Плевен, допълни той.

  Председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че
  подкрепят заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките. Според него най-опасните места за разпространение на заразата са яслите, детските градини, училищата, моловете, баровете и ресторантите.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg