• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Д-р Брънзалов: В ресторантите е най-голяма опасността от заразяване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Шаловете и шлемовете не са сериозна защита срещу вируса, най-добре е с маски, заяви заместник председателят на Българския лекарски съюз

  Маската е най-препоръчителното защитно средство, посочи д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на Националния оперативен щаб пред БТВ.

  „В началото имаше недостиг на маски и се тръгна с шалове, шлемове, които придобиваха все по-странна форма и размери. Шаловете и шлемовете не са сериозна защита срещу вируса. Маските са с различна степен на защита, основната им роля е да пазят нас от околните и обратното“, подчерта д-р Брънзалов.

  Според него отварянето на ресторантите остава на последно място в отпадането на мерките, защото там е най-висока опасността от заразяване.

  „Разпускането на мерките се прави след анализ. Ние не сме за затварянето на бизнесите просто ей така“, посочи д-р Брънзалов.

  Според лекаря училищата също са едно опасно място.„Децата обаче много се измъчиха, ще срещат трудности със завършването, психилогически също не са добре нещата, и за техните родители“, отбеляза д-р Брънзалов.

  За отварянето на фитнесите, той посочи, че във фитнеса има възможност да се спазва по-голяма дистанция, отколкото в ресторанта. Ако цифрите със заболелите се подобрят, мерките ще бъдат разхлабени допълнително, увери той.

  Който иска да се ваксинира срещу коронавируса, трябва да потърси личния си лекар и да заяви желание, припомни зам.-председателят на БЛС. По думите му пациентите с хронични заболявания би трябвало да са с приоритет, като това е посочено и в Националния ваксинационен план.

  Да изчакаме кратката характеристика на ваксината на „АстраЗенека“ и тогава да коментираме дали тя не бива да се прилага на хора над 65-годишна възраст, призова той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg