• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц. Кунчев: При всяко ваксиниране има около 0,1 – 0,2% хора, които не реагират
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Нямаме никакви съмнения, че новият вариант на коронавируса е много по-заразен. Концентрацията му в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма, затова минаваме на варианта да се откажем от шалове, яки и други подобни“. Това каза пред Нова телевизия държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  „Рано е да кажем точна цифра какъв процент от изследваните у нас е с новия вариант на вируса. Да, той е в България, но все още процентът е пренебрежимо нисък. Мен лично ме е страх много повече от южноафриканския вариант на вируса, отколкото на британския – той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност“, коментира доц. Кунчев.

  По думите му, случващото се в Израел, където голяма част от населението е ваксинирано, но нивото на заболеваемост продължава да е много голямо, е интересно.

  „Всяка сутрин започвам работния си ден с данни за ситуацията в Израел. Разболяват се 0,017% от ваксинираните, което значи, че от няколко милиона са се разболели 22 човека. Това е абсолютно поносимо“. Кунчев коментира, че новата заболеваемостта до голяма степен може да се дължи и на т.нар. „джобове” от хора – религиозни общности, които отказват да се имунизират. Според него такива общности има на много места и те ще създават проблеми.

  „При всяко ваксиниране има около 0,1% – 0,2% хора, които нереагират. Тази заболеваемостта сигурно се дължи на ново разпространение на вируса, но не се дължи на ваксината“, смята експерта.

  Ситуацията у нас към момента е чудесна, но ако британският вариант продължи да се разпространява с този темп, през март ще имаме значително повишаване на заболеваемостта и смъртността, каза още главният здравен инспектор и даде за пример коментарите от Франция, където предвиждат трета вълна в началото на пролетта.

  Той коментира, че не са се потвърдили очакванията, че училищата са някакъв страшен развъдник на вируса.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg