• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Президентът не отбелязва деня за почит към жертвите на комунизма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка БГНЕС

  Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват се 76 години от нощта на 1 срещу 2 февруари 1945г., когато на смърт са осъдени трима регенти, 67 министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени същия ден. Според архивите са издадени общо над 10 000 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2 600 души. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси.

  1 февруари се отбелязва като ден за почит на жертвите от 19 януари 2011 г. с решение на кабинета “Борисов” по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

  Днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отчетат свършеното за 4 години от мандата си.

  Традиционно на 1 февруари стотици хора се покланят пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК, но държавният глава не е отбелязвал датата на най-масовото политическо убийство в историята на страната до този момент.

  Президентът Радев не отбелязва датата и с никакво свое изказване или дори с минимален жест от страна на президентската институция.

  Четвърта поредна година на този ден Радев отказва да бъде обединител на нацията.

  През юни Радев и Йотова не почетоха поклонението пред жертвите на комунизма на зловещия остров Белене.

  Тогава от Съюза на репресираните уточниха, че покана е отправена до всички български граждани, но от президентството не са проявили никакъв интерес.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg