• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Президентът Румен Радев отчете четвъртата година от своя мандат. Той подчерта, че още в началото на миналата е свалил доверие от правителството и протестите през лятото са доказали правотата му.

  Радев оцени високо излизането си сред протестиращите, които подкрепил с речи и присъствие.

  „Президентската институция не се скри зад комфорта и отново беше на висотата на очакванията на българския народ“, заяви Радев.

  „Измина година на бурни събития, драматични, които ускориха хода на обществото. Президентството остана коректив. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина“, заяви Радев.

  Президентът се похвали, че е мобилизирал силен експертен капацитет, който разработил 5 конкретни проекти по Плана за възстановяване и устойчивост на България. Целта му била да преодолее „дефицитите в плана на правителството.

  „Очаквам правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети. Кои ще бъдат отхвърлени и с какви мотиви?“, изиска държавният глава.

  Радев отправи призив за нова България.

  „2020 беше годината на българското събуждане. Доверието в правителството рухна, въпреки задушената свобода на словото, хората скандираха „Мутри вън“. Предстоящите избори през април поставят гражданите пред дилемата да отхвърлят властта – корумпирана, несправедлива към обикновения българин“, избори Радев, който подчерта, че протестите са родили нови политически субекти.

  „Всякакви следващи управленски конфигурации ще продължават да бъдат обречени на провал. За да преодолеем институционалната криза, България се нуждае от мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се случи поредният мандат на застой. Може да се стигне до правителство на задкулисието. В очертаната ситуация, с г-жа Йотова считаме за наш дълг да се кандидатираме с втори мандат“, обеща отсега Радев, който анализира, че последните 10 години са показали какво не трябва да бъде управлението на една европейска и демократична страна.

  „Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да даде време на политическите обекти да се позиционират, както и да даде време на българските избиратели да се ориентират за статуквото и алтернативата“, подчерта Радев.

  Президентът обиди ГЕРБ на „партия-държава“ (явно наподобяваща според него бившата БКП) и после призна, че имали „всички инструменти да отчетат висок изборен резултат“. После обаче президентът заговори лошо по отношение на „морала“ на всички потенциални коалиционни партньори на ГЕРБ.

  „За Конституцията – нашият правен екип се отнася сериозно към правото ни да внесем проблеми. Въпрос на преценка е кога“, заяви Радев и подчерта, че първо искал друг парламент.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg