• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Разбиха канал за хероин Турция-България-САЩ (снимки и видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Прокуратура на Република България

  Група за трафик на хероин от Турция, през страната ни към Съединените щати е задържана при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Задържани са шест души, сред тях е и българин многократно осъждан, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

  На 1 февруари 2021 г. Специализираната прокуратура, ГДБОП и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA, извършиха съвместни действия по разследване на международна организирана престъпна група за трафик на наркотици (хероин) от Турция през България към САЩ, с участието на български граждани.

  Обект на разследването в САЩ са участници в международна престъпна мрежа, действаща на територията на Република България и Република Сърбия. В тази връзка от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA, в края на 2020 г. до ПРБ е отправена молба за правна помощ.

  В хода на съвместните действия на територията на България бяха извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни селища. Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

  Задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР са шест лица – двама сръбски и трима български граждани, както и лице с македонско и българско гражданство.

  Според молбата за правна помощ единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на голямо количество хероин в САЩ.

  Снимки: Прокуратура на Република България

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg