• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Обвиняем за съучастие в грабеж в шуменско село остава в ареста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно

  Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо Андрей М. – обвиняем за грабеж, извършен на 13 януари в шуменското село Велино. По същото досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени още трима души.

  Жертви на посегателството са станали 92-годишна жена и 61-годишният мъж, който се грижел за нея. С взлом четири лица влезли в къщата, единият заплашил с нож мъжа, насенен му бил и побой. Жената също била удряна. Групата успяла да отнеме сумата от 20 лв.

  На 15 януари Шуменският окръжен арест е постановил задържането под стража на Андрей М., но той обжалва съдебния акт пред горната инстанция.

  Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна, че не друг, а обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен под отговорност, при това след като е бил осъждан. Защитата на Андрей обаче твърди, че той само е присъствал на мястото, но без да участва, напротив, искал е да предотврати деянието, в което роля има брат му.

  Съдът припомни, че спрямо Андрей М. са повдигнати обвинения за влизане в чуждо жилище след употреба на сила и заплахи, и извършване на грабеж в съучастие. И този съдебен състав е на мнение, че от събраните доказателства може да се обоснове подозрението, че обвиняемият е участвал в извършването на престъплението. Съществува опасност при по-лека мярка за принуда, да наруши закона. До този извод водят данните от справката му за съдимост, според която настоящите деяния са извършени в изпитателния срок на предходна присъда за нанасяне на телесна повреда.

  Така при наличието на обосновано предположение за авторството и на реален риск от извършване на престъпление съдът прецени, че единствената адекватна мярка за неотклонение е задържането под стража на Андрей М, обвиняем за взлом и грабеж, извършени в съучастие.

  Определението на Апелативния съд е окончателно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg