• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ГЕРБ призова Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Спас Гърневски попита президента Радев дали не е прекалил с гафовете

  ГЕРБ призова президента Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат, се казва в декларация от името на парламентарната група на партията, прочетена в пленарната зала от народния представител Спас Гърневски.

  „Г-н президент, оттеглете заявката си за втори мандат! Четири години стигат“, призова от трибуната депутатът Спас Гърневски. Той припомни, че „с халосен патрон президентът Румен Радев през лятото вдигнал юмрук“ и призовал за неподчинение срещу тези, които спасяват човешки животи.

  „Няма как да не последва възмездие. ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на президента Пламен Узунов. Сега трябва да възстановим 6 милиона евро и това е предпоставка за наказателно производство“, изтъкна Гърневски.

  По думите му договорът за 270 високопроходими автомобили за охрана на границите от МВР е сключен от президентския съветник и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

  „Изискванията по обществената поръчка се нагаждат така, че да спечели определена компания. Господин президент, не станаха ли твърде много гафовете на вашия екип“, попита Гърневски. Той обясни, че разследването на европейската антикорупционна институция следи за начина, по който са заложени параметрите за обществената поръчка, когато вътрешен министър е бил настоящият секретар на президента Радев, а не сключването на договора, когато министър е бил Валентин Радев от ГЕРБ.

  „От „Дондуков“ 2 най-нагло коментират лъжа до лъжа. Правят препратка за сключването на договора, но МВР не е можело да не сключи договора, който преди това е бил обжалван пред две институции“, категоричен е Спас Гърневски.

  Според него ОЛАФ търси именно кой е манипулирал тази обществена поръчка – кои от фирмите произвеждат SUV и джипове, както и  има ли данни за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Гърневски цитира изказване на служебния премиер Огнян Герджиков, който казва, че му е нареждано от президента как да действа.

  „Г-н президент, вие просто така наредихте. В правовата държава има норми, които трябва да се спазват. До кога обществото ще търпи разюзданото ви поведение. Какъвто чорбаджията, такива и ратаите му“, посочи Спас Гърневски и допълни, че участието на Румен Радев в инициативата „Три морета“ е „резил“ за страната, тъй като се оказало, че е бил контактен на заразен с коронавирус.

  „Домакините ви изгониха като бездомно куче от страната. Вие сте срам и позор от страната ни“, коментира от трибуната Гърневски.

  Социалистът Крум Зарков коментира това изказване като предупреди, че страната ни е била осъждана, заради депутати от ГЕРБ.

  „България е осъждана не веднъж за това, че депутати от ГЕРБ си позволяват тук да изопачават фактите и да произнасят присъди. Че хора тук четяха СРС-та“, напомни Зарков.

  По думите му  предстоят избори, в които хората ще решат дали искат политици като Румен Радев или като Спас Гърневски.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg