• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Вълчев: Съществува риск учениците отново да се върнат у дома
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Месеците февруари и март са рискови от епидемичната гледна точка. Все още нямаме колективен ефект от ваксинацията, картата на Европа е в тъмно червено. От друга страна няма как да спрем да живеем и да учим, образованието е това , за което си струва да поемем разумен риск. Ако ситуацията се влоши, разбира се ще приемем мерки.“ Това заяви на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

  На въпрос – възможно ли е малките ученици отново да се върнат в домовете си, той отговори, че всичко е възможно, но засега няма индикации за това.

  Ситуацията остава непредвидима. Мотивацията на учениците да учат в електронна среда отслабва, коментира Вълчев.

  Вълчев посочи, че е нормално всяко разхлабване на мерките срещу вируса да води до повече заразени хора.

  „Най-големият риск в момента е свързан с новия щам на COVID-19“, посочи министърът. И даде пример с държави, където мерките са най-строги, а въпреки това се наблюдава повишена заболеваемост.

  Добрата новина е, че при учениците от 1 до 4 клас няма изоставане, както предходни години при грипни ваканции. Имаме средно 3-4 седмици обучение в електронна среда, обясни Вълчев.

  Министърът допълни, че началото на учебната година е фиксирано в закон, а самият той няма намерение да предлага промени.

  Последните дни имаме множество подадени заявления за продължаване на онлайн обучението, каза още Вълчев, но предстои анализ на данните. По думите му близо 1200 ученици ще останат на обучение в домашни условия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg