• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Ангелов: Подготвяме се за трета вълна от COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Във всеки един момент сме готови да предприемем действия, ако това се наложи спрямо епидемичната обстановка

  Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие.Резултатите до тук не ни дават право да проявим доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна.Това заяви министърът на здравеопазването проф.  д-р Костадин Ангелов по време на брифинга на НОЩ. Той призова  българските граждани към разум и спокойствие.По думите  му се запазва тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните спрямо новозаразените случаи.

  Направихме проучване във ВМА, само за понеделник сме приели 13 души за деня, а толкова болни сме приемали преди това за една седмица.Цифрите доказват, че има събуждане в София, в Кюстендил и други области, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Според него  най-вероятно имаме три седмици до следващата вълна на COVID-19.

  „Апелът ни е първо медицинските директори – да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква.Другият апел е към гражданите. Това, че място е разрешено, не значи, че е безопасно. Колкото и да ми е неприятно да бъда пак в ролята на лошия вестител, това е действителното положение“, допълни той.

  „Искам да сме готови  за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която идва в Европа“, заяви министърът на здравеопазването.Във всеки един момент сме готови да предприемем действия, ако това се наложи спрямо епидемичната обстановка.

  Министър Ангелов даде за пример Португалия, където има сериозно изпитание пред здравните власти: “Германия им изпрати 20 лекари, 150 болнични легла и 50 вентилатора. Вече има близо 14 000 жертви на коронавируса, като само за последните две седмици са половината от тях”, подчерта той.

  Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пък прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболяемостта. По смъртност сме на 13 място в Европейския съюз, съобщи той. 8 области в страната в момента са червената зона. Най-висока е заболяемостта в Кюстендил, а най-ниска в Търговище, допъкни той той. В момента в Европа България продължава да бъде сред страните в светлата зона, но тенденцията се обърна и ще имаме постепенно покачване на болестта през февруари, каза още доц. Кунчев.

  Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от „Пфайзер” и „Модерна”. 50 124 дози са приложени до момента, каза той. Броят на имунизираните учители е над 1400 учители.

  В момента 10 души заразяват 12, съобщи  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.  д-р Тодор Кантарджиев. Ако разхлабим мерките може 10 души да заразяват 29 други, отбеляза той и апелира да се носят предпазни средства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg