• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Красимир Вълчев:Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ако има допълнителен разход за тестване, да е за системата на образованието, заяви министърът

  “План Б е превключването от присъствено на дистанционно обучение. Целта от самото начало на учебната година е максимум присъствено обучение”, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БНР.

  Според него при учениците от 1-ви до 4-ти клас има по-малко пропуски, отколкото в предходни години. В предходните години е имало по 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции, а през тази година не е имало такива дейности.

  Министър Вълчев посочи, че ще бъде успех, ако се задържат до 80-90% в класните стаи до края на учебната година учениците от 1-ви до 4-ти клас.

  По думите му след очакваната трета вълна на епидемията се очаква да  има успокояване, а през пролетта да има ефект от ваксинациите.

  Според него и процентът на имунизации сред учителите ще се увеличи и определи предпазливостта като причина за недоверието във ваксините сред тази гилдия. 24% от учителите са заявили желание за ваксиниране, 5-6% са преболедували, заяви той.

  “С министъра на здравеопазването сме говорили, че допълнителен разход за тестване, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието. Надявам се, че ще можем няколко пъти да тестваме учениците, апелирам към родителите да използват тази възможност.

  Да удължат учебната година за различни класове са решили 313 училища. Вълчев обясни, че при строги мерки може да се проведе външното оценяване за учениците от 4-ти и 10-и клас присъствено.

  По думите му това е начин на диагностика на системата и посочи, че няма образователна система без вътрешно и външно оценяване.

  Министър Вълчев не съобщи, че през април ще бъде дадена информация за отпадане на теми от изпитите след 7-ми и 12-и клас и призова учениците да се подготвят, като учат всичко.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg