• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Днес световният волейбол добавя още една година към историята си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На 9 февруари 1895 г. американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондир от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята.Първоначално Морган кръщава играта “минтонет“, а малко по-късно професор Алфред Халстед, впечатлен от полета на топката по време на демонстрация на спорта, го преименува на “волейбол“, което в превод от английски означава „топка, летяща, без да пада на земята“.

  След една година, на конференцията на колежите на асоциацията на младите християни в Спрингфилд, играта официално получава своето име „волейбол“. През 1897 г. са публикувани и първите правила на волейболната игра.

  България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение. Авторитетен и уважаван член на световното волейболно семейство, българският волейбол води началото си от 1922 г.

  Първата в България официално организирана проява по волейбол е турнирът между класовете на ІІ мъжка гимназия /ХХІІ-ро СОУ/ в София – 1925 г.

  В  инстаграм страница (@bgvolley) може да видите началото на волейболната история и в снимки.
  И днес в България волейболът се радва не само на голяма популярност, но и на всенародна любов, като е най-успешният колективен спорт у нас.

   

  Вижте тази публикация в Instagram.

   

  Публикация, споделена от BFVolleyball Official (@bgvolley)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg