• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Всички наши бижута ги обединява любовта, всяка история е специална
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен архив

  Разговор с Кристина Георгиева от Efir Gems&Jewellery, сертифициран оценител на диаманти

  Варненката Кристина Георгиева е създател на “Efir Gems&Jewellery” – българска марка за бижута със скъпоценни камъни.  Кристина завършва бакалавърска степен в ИУ-Варна, след което решава да последва мечтата си и завършва магистратура по “Гемология” в СУ “Св. Климент Охридски”. Дипломната й   работа е тема гемоложка характеристика на смарагди. Важна стъпка в образованието й е курсът в HRD-ANTWERP, където  завършва първа в класа си и получава диплома за оценител на диаманти.  Стартира своята марка  ” Ефир”  през 2019 г. с огромно желание за повече информираност и осъзнатост в бранша. Кристина е носител на приза “Жена на годината” за 2019 в категория “Дизайнери “. В специално интервю за Varnautre.bg Кристина сподели какво стои зад всяка изработка на персонално бижу, откъде черпи вдъхновение и за какво да внимаваме при избора на бижута.

  Здравейте, Кристина!Как се роди идеята да станете дизайнер на бижута? Откога датира любовта Ви към скъпоценните  камъни?

  -Идеята се роди преди години, още докато работих в сферата на търговията със зърно, някъде през 2015г. Обядвах сама в един ресторант мечтаейки да имам някой ден марка за бижута. Помня как дори измислих името “Ефир” и скицирах логото на бранда, което виждате днес. Любовта ми към скъпоценните камъни датира от преди това и се разви постепенно. Последвах мечтата си, която изглеждаше почти невъзможна за повечето хора и днес съм повече от благодарна за всичко постигнато. Работата ми съчетава креативност, гемоложки познания и търговски нюх и обичам това, което правя!

  В какво се състои работата на един дизайнер на бижута?

  – Когато правя поръчкови бижута, за мен е важно да усетя желанието на клиента и да го изпълня по най-добрия възможен начин. Понякога камъните допълват бижуто, а понякога бижуто допълва камъка. Харесвам елегантната креативност, скритите послания и символиката. Харесвам нежните и елегантни бижута, защото понякога по-малко е повече, но харесвам и смелите дизайни и жените, които ги носят. Работата на един дизайнер за мен се крие основно във вдъхновението, но и в солидното количество информация и опит, необходими за изработката на едно не само красиво, но и функционално и изпипано бижу.

  Имате невероятни колекции, признаваме, че любимата ни е „Етно“, разкажете  ни  какво Ви вдъхнови да я създадете? Откъде черпите вдъхновение за произведенията си?

  -Етно колекцията е един поклон към традициите ни. Вдъхновението за медальона Пафти дойде от народната музика и по-специално от сестра ми, която живее в Берлин и пее в невероятен хор. Винаги много съпреживявам музиката и често намирам вдъхновение в нея. Канатицата и Маказът се родиха след едно посещение на музея в Чипровци и последователно проучване на символите закодирани в чипровските килими. Планирам и други “Етно” бижута в бъдеще.

   Завръща ли се според Вас интересът към старинните накити?

  -Бих казала към старинните идеи с модерна адаптация. Аз съм изключителен фен на историческите бижута. Обикалям музеи и изучавам антични бижута с огромен интерес. Имам още много идеи, които вероятно някой ден ще видят бял свят, но вярвам, че те винаги трябва да бъдат адаптирани към модерната жена и настоящата епоха. Модерният прочит на привидно остаряла идея е неизчерпаем източник на вдъхновение в модата.

  По какъв начин помагат бижутата да изразим своя личен стил и подчертаем индивидуалността си ?

  -Тъй като изработвам основно бижута по поръчка, смея да кажа, че бижу, което отразява индивидуалността на притежателя му или има вложен някакъв смисъл носи огромна радост. Често клиентите ми избират точно определена форма, символ или камък, защото той има за тях някакво значение. Може да бъде постигнато също и чрез персонализиране с инициали или име. Но понякога просто едно класическо бижу е достатъчно да издигне визията ни и да изглеждаме добре.

  Според  Вас наблюдава ли се интерес  към по-нетрадиционните бижута, отколкото към масовата бижутерия?

  – В моята практика е така. Хората научават за нас, именно, защото искат да притежават нещо, което да е индивидуално направено за тях и не могат да го намерят по магазините.

  Кое е най-интересното бужу, което сте  изработвала, каква е историята му?

  -Не мога да избера само едно. Много са.. Създавали сме загубени семейни ценности по спомен, нестандартни годежни пръстени и брачни халки и бижута свързани с лични истории на клиенти. Понякога си позволявам да споменавам фрагменти от историите в описанията в социалните мрежи. Всички наши бижута ги обединява любовта, независимо дали са подарени на някой или направени като подарък за себе си. Всяка история за нас е специална.

  Какво трябва да знаем при избора на бижу, за какво да внимаваме?

  -Внимавайте от местата, които купувате, имитации и синтетични камъни, предлагани за естествени има на много места. Доверявайте се на специалисти. Интересувайте се и проучвайте преди да направите голяма инвестиция. В нашия сайт имаме множество статии за различни скъпоценни камъни, които може да са ви от помощ. Не се подлъгвайте с прекомерно ниски цени, възможно е да има нещо нередно.

   Докъде се простират амбициите Ви, какво желаете  да постигнете в бъдеще?

  -Амбициите ми са да сбъдвам желанията на още повече хора и да продължавам да развивам себе си като специалист-гемолог и дизайнер. Стремя се услугите на Ефир да са трепетно преживяване и мечтите ми в тази насока са големи и нестандартни, на този етап ще ги запазя за себе си. Най-голямото ми желание е обаче клиентите ми да са повече от доволни от инвестициите, които правят в нашите бижута!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg