• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Все повече са желаещите да стават учители във Варненско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  С връщането в училище на част от учениците все по-осезаеми стават пропуските от онлайн обучението, а това провокира и по-голям интерес към учителската професия. Това наблюдение отчитат от фондация “Заедно в час”. През последните месеци има изключителен интерес към програмата “Нов път преподаването” на организацията, която подкрепя и обучава завършващи студенти и професионалисти от различни сфери да стават учители и да работят в училища във Варненско и още 19 области на страната.

  От септември близо 5000 души са проявили интерес към програмата за професионално и лидерско развитие на организацията, а кандидатите са над 2000. Традиционно най-голям интерес към работата като учители с програмата на “Заедно в час” има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит до 10 години. Тази година има значителен интерес към програмата и от страна на студенти, завършващи педагогически специалности и хора с педагогическа квалификация.

  Кандидатстването за програма “Нов път в преподаването” продължава до 25 март на този адрес..

  “Много хора, които са учили или работили като учители, в момента преоткриват професията. След онлайн обучението те много по-ясно си дават сметка за нейното значение, но и също колко динамична и отговорна е работата с ученици. Преминаването към дистанционно преподаване показа нагледно колко е важно учителите да не спират да учат, да се развиват и да се адаптират към изискванията на съвремието. Програма “Нов път в преподаването” дава възможност именно за надграждане на опита от университета, работа в реална среда и безценна подкрепа за ефективно преподаване без значение на формата на обучение.”, споделя Нели Кочева, ръководител “Прием на нови участници” в “Заедно в час”.

  Най-много кандидати за учители и тази година има от големите градове – София, Пловдив, Варна. От областта желаещите да са учители са близо 400.

  Всички кандидати за програмата на “Заедно в час” преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност – одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.

  През следващата учебна година “Заедно в час” ще работи с училища партньори в 20 области на страната.

  “Заедно в час” работи в област Варна от тази учебна година. Четирима учители от програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час” преподават в ОУ “Христо Ботев” Варна, СУ “Васил Левски” във Вълчи дол и СУ “Димитър Благоев” в Провадия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg