Има устойчива тенденция за увеличаване на случаите нa COVID-19, 12 области са в червената зона

При достигане на 200 на 100 000 новозаболели веднага ще последва промяна на мерките

При достигане на 200 на 100 000 новозаболели веднага ще последва промяна на мерките. Това информира на редовния брифинг за разпространението на коронавирус у нас проф. Костадин Ангелов. Той посочи, че през последните седмици се наблюдава трайна тенденция за покачване на новите случаи, като в момента дневната заболеваемост у нас е 143 на 100 000 души.

"За последните седмици забелязваме и отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-19. Паралелно с това, благодарение на мерките, които действат в страната и са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболяемост и в Европа“, каза министърът.

За сравнение мерките у нас са изключително либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеямост и смъртност в сравнение с нивата в ЕС, подчерта проф. Ангелов и допълни, че за последната седмица тенденцията е обърната – потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

Заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 35 на сто, а за интензивни – 38%. По-висока е заетостта на болничните легла в областите Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

57 учители са дали положителни проби за коронавирус при масовото тестване. Общо са направени 23 007 теста, съобщи още здравният министър. Сред непедагогическия персонал положителните проби са 17, при направени общо 6327 теста.

В България 12 области вече са в „червена зона“ по разпространение на коронавируса. Други 12 са в „оранжевата зона“, и само 4 са в „жълта зона“ - Видин, Добрич, Разград, Търговище, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Темпът на нарастване все още не е много голям, но е видим. Той е налице както при заболеваемостта, така и при смъртността“, обясни доц. Кунчев