• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Виното трябва да доставя удоволствие, създаването му изисква майсторлък
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен Архив

   Стефан Балтаджиев от винарска изба “Присое” разказва  за вдъхновението, традицията и страстта да бъдеш винопроизводител

  Страстта и любовта към виното са в основата на създаването на винарска изба “Присое”  през далечната 2000 година. „Присое“- това е стара българска дума, използвана за наричане на открито, слънчево и топло място. Такова е и мястото, на което са разположени избата и лозовите масиви на винарната –  местността „Побити камъни“ край Варна. Лозята се отглеждат и поддържат от семейството, водени от стремежа да обърнат внимание на всяка лозичка, за да може да се извлече най-доброто от нея. Енолозите, баща и син, Румен и Стефан Балтаджиев се грижат както за лозята, така и за всички процеси на производство на вино.Вината, произвеждани от тях са от предимно класически сортове грозде – Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон. На днешния празник Varnautre.bg разговаря със Стефан Балтаджиев за вдъхновението, традицията и страстта да бъдеш винопроизводител.

  Здравейте, щастливи сме да се срещнем на този хубав български празник . С какво свързвате Вие Трифон зарезан и как ще отбележите деня ?

  -Трифон зарезан за нас е новото начало, полагането на основите за една успешна година. Осве това е и  период на почивка, преосмисляне на постигнатото и поглед към бъдещето. Предвид сложната епидемична обстановка в страната  през тази година ще отблежим празника скромно.

  Разкажате ни как се роди идеята да създадете семейната винарна ? Как избрахте да се занимавате с тази дейност?

  -За идеята по-подробно може да разкаже баща ми Румен Балтаджиев. Той дълги години е работил като технолог на Център Винарска изба Евксиноград, докато в един момент решава да поеме по свой път и заедно с майка ми създават избата. За себе си мога да кажа, че през целия си живот съм бил около виното и лозята,  закърмен съм с вино един вид.

  Казват, че хората , които се занимават с винопроиводство имат определена мисия? Това така ли е според Вас ?

  -Считам,  че за да имаш мисия трябва да има нещо по-възвишено, към което да се стремиш. Много хора се занимават с винарство по света и у нас. Хората на запад са много по-напред в разбирането си за мисия във винарството. У нас имаме доста път да извървим, докато открием “топлата вода”…

  Какви вина създавате и каква е „тайната „ на розето Ви ? 

  -Винарството е изключително консервативен и традиционен сектор, но е необходимо да се разглежда в условията на новите технологии и разбирания. Тези особенности са основите на нашето разбиране за вината. В този ред на мисли вината, които създаваме са традиционни и с поглед към бъдещето. Тайни няма, просто е виното е правено с много любов ( усмихва се ).

  Имате ли любими стилове или сортове?

  -Да, имам любими сортове, но само сортът не прави виното – изисква се и майсторлък. Стилът  е много обширно пониятие, но в общи линии е разбирането на винаря за това как трябва да изглежда едно вино. Аз лично съм почитател на вината от стария свят, заради традициите, които определят стиловете им.

  Какви технологии използвате за производството на вино във вашата изба ?

  -Ние се придържаме към по традиционните и естествени технологии. Стремим се да имаме минимални интервенции върху развитието на виното. По този начин вината, които произвеждаме се усещат по- наутрални и по-балансирани.

  Как набавяте суровината и доколко е важен тероарът при подбора на гроздето?

  -Цялото грозде за нашето производство отглеждаме сами. Без добра суровина, независимо колко добър технолог си нямаш шанс да направиш отлично вино! В това се крие разковничето на добрите вина. Думата тероар има доста обширно значение. Тероарът представлява комбинация от почвено-климатични условия, традиции, занаят, разбирането за вино и още куп други неща, които определят даден регион, определящ е за вина със определен стил.

  Какво отличава вината на изба „Присое“ от останалите на винена карта на България?

  -Ние сме може би единствената изба в България, в която собственикът е лозар, винар и вече има второ поколение, което поема по същия път. Също така и нашето разбиране и технологиите, които използваме за производството на вината.

  Какви са най-големите предизвикателствата в работата Ви и какво Ви доставя удовлетворение?

  -Предизвикателства са  много – от климатичните промени до тенденциите в пазара, но както и в живота, човек трябва да се приспособява. Винарството и лозарството са професии, изискващи изкючително търпение. Удоволствие ми доставя процесът на създаване – да сътвориш нещо с твоите ръце и ум ! А най-голямото щастие е да видиш творбата си , която изпълнява предназначението си- за едно вино това е да достави удоволствие.

  Промени ли се винената култура на българите през последните години?

  -Промени се, да, но това е дълъг процес, изискващ поколения…

  Какво е нивото на услугите в българския винен туризъм? Има ли място за развитие и в каква посока?

  -Развитието на този тип дейност е още в самото си начало в България. У нас този тип туризъм трябва да се заложи като приоритет и да се инвестира в него, тъй като притежава голям потенциал. За момента нещата са в задоволително състояние, но ако искаме наистина да развием винения туризъм ще трябват да се положат доста повече усилия.

  Как очаквте да се развие българската винена индустрия през следващите години?

  -Не искам да съм песимист, но мисля че българското лозарство и винарство тепърва ще претърпяват тежки промени. Поради сложната демографска и политическа ситуация този браш ще трябва да се реформира и адаптира…

  С какво ще изненадате почитателите на избата в бъдеще?

  -Да кажем, че няма да има изненади ( усмихва се ). Ще продължим да работим всеотдайно и занапред, ще  поддържаме нашето постоянство в предлагането на качествени вина.

  Какво е вашето пожелание навръх Трифон Зарезан?

  -Пожелавам на хората да имат повече търпение, за да могат се стремят към нещо по- възвишено!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg