• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Словакия въвежда карантина за всички пристигащи в страната
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  От 06:00 ч. на 17 февруари 2021 г., сряда, всички граждани, които пристигат в Словакия, без значение, от коя държава идват, трябва да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение, съобщават от МВнР. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът е отрицателен, карантината ще приключи.  По информация на посолството ни в Братислава всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират:

  • при влизане по суша – на адрес http://korona.gov.sk/ehranica – най-късно при самото пристигане на територията на Словашката република;

  • при влизане по въздух трябва да се попълни електронен формуляр тук: https://www.mindop.sk/covid/

  Списъкът с по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата с направен до 72 часа преди пристигането PCR тест отпадат.

  Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания:

  •  са длъжни да останат в карантина;

  •  най-рано на 8-ия ден от изолацията  могат да си направят PCR тест;

  •  в случай на отрицателен резултат от теста, изолацията приключва;

  • ако не си направят теста и изолацията премине без симптоми, след 14 дни карантината приключва.

  Посетилите държави, различни от горепосочените през последните 14 дни:

  • са длъжни да се изолират;

  • карантината им не може да приключи без PCR тест;

  • тестът може да бъде направен най-рано на 8-ия ден от изолацията.

  Деца под 10-годишна възраст трябва да бъдат тествани само, ако лекуващият лекар реши. Тяхната изолация приключва едновременно с тази, на останалите членове на общото домакинство.

  Всеки е длъжен да информира своя лекар, че е под карантина. Ако в Словакия гражданинът няма свой лекуващ лекар, трябва  да информира съответния областен лекар.

  Изключения от карантината се отнасят за:

  – Работници в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава,  заетите в културния сектор, в средствата за масова информация и други подобни;

  – Служителите от дипломатическите представителства и международните организации, които се ползват с дипломатически имунитет;

  –  Изключение се прави и за определен кръг спортисти, които се намират в тренировъчен процес или участват в професионални състезания и притежават разрешение от Министерството на образованието, младежта и спорта на Словашката република.

  Всички тези групи са длъжни при всяко влизане в Словакия да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест, не по-стар от 7 дни (досега 14 дни).

  Причината за затягането на ограничителните мерки са появилите се мутации на новия вирус SARS-CoV-2, които водят до влошаване на епидемиологичната ситуация. Целта е ограничаване на броя на заболелите, хоспитализациите и смъртните случаи.

  Възможно е при проверките на попълнените формуляри на граничните пунктове да се стигне до  образуване на опашки.

   

  При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229.14.02.2021 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg