• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стартира кампания „Ела с торба, спаси ела!“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обществен център за околна среда и устойчиво развитие стартира кампания Ела с торба, спаси ела!“. Началото ще бъде дадено в 11 ч на 20 февруари (събота) на Фермерски пазар във Варна мол. До 30 май всички клиенти на Фермерски пазар пред Фестивалния комплекс, във Варна мол и в Св. св. Константин и Елена, ще имат възможност да спечелят множество награди, стига да пазаруват с торба за многократна употреба. На информационния щанд на фермерските пазари, те ще получат талон на кампанията. За всеки пазарен ден, в който използват постоянна торба, на него ще бъде поставена перфорация „зелена ела“. Първите петима събрали 10 „ели“ ще получат вкусни фермерски продукти, като за първия ще има и допълнителни поощрения. Останалите ще участват в томбола в края на кампанията. Част от наградите ще включват фамилно посещение във ферма – партньор на Фермерски пазар – Варна, фамилно посещение на еколагер „Езерец“, фермерски продукти, тениски и др.

  Целта на природозащитниците е да се създаде навик за използване на многократни пазарски торби и да се развенчае мита за т.нар. „еко“ чанти от хартия и био полимери.

  Проблемите с пластмасовото замърсяване накараха все повече търговци и потребители да заменят найлоновите торби с хартиени или такива от био полимери. Заедно с нарастващия дял на онлайн търговията, това доведе до увеличение потреблението на хартия 2,5 пъти през последните 20 г. По данни на “Форум за екология и хартия” – Германия, всяко пето дърво на планетата се отсича за производство на хартия. В същото време потребителите не си дават сметка, че за производството на една хартиена торба се използва 26 пъти повече вода и 40% повече енергия, отколкото за найлоновата. Масовото навлизане на биополимерни торби доведе до безконтролното обезлесяване на големи територии за добив на биомаса, съобщават природозащитни организации.

  От Обществен център за околна среда и устойчиво развитие призовават: „Кажи „ДА!“ на многократната торба!“, за да направим света по-зелен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg