• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Разнообразие от модели и цени на мартениците във Варна (СНИМКИ)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Varnautre.bg

  Седмица преди празника интересът не е голям

  Разнообразие от модели и цени за всеки джоб предлагат пазарите за мартеници във Варна. По традиция най-много сергии са разположени зад съдебната палата, пред търговската гимназия, в района на III ПМГ. Авторски мартеници предлагат и голяма част от магазинчетата за сувенири във Варна. Традиционното украшение за първи март може да се намери и на някои от сергиите на Колхозния и Синия пазар, както и в много от книжарниците в града.

  Репортерска проверка на Varnautre.bg показа, че седмица преди празника интересът на варненци не е голям. Край шарените сергии се спират предимно децата.

  Особено критични към моделите са дамите на средна възраст, които явно правят сравнение с предишни години, както и със своя опит самостоятелно да изработят мартеници.

  Освен традиционните – “Пижо и Пенда” в различни размери, както и гривнички за ръка – от вълнени или памучни конци, с различни декорации, впечатление правят подаръчни кошнички и пана, изработени в стилистиката на Баба Марта. Вече обичайни за първомартенските пазари във Варна са предрешените като “Пижо и Пенда” декоративни тикви.

  Запазена марка на варненските майсторки на мартеници през последните години са плъстите, оформени като брошки и изобразяващи различни пролетни цветя.

  Забелязват се дори плетени бебешки терлички в червено и бяло, както и диадеми в традиционните цветове за първи март. COVID-19 e оставил своя отпечатък и върху традиционния празник – предлагат се дори предпазни маски в червено-бяло.

  Цените на мартениците са от лев, лев и 50 за най-обикновените модели гривнички, до между 3 и 5 лева за плетените на една кука или плъстените от вълна. Освен мартенички с цветя и различни животинки за децата се предлагат и по-закачливи модели като люта чушка, чесън и баба Яга с метла. Големите сувенирни мартеници се предлагат на цени между 15 и 40 лева.

   

  ПОЛИНА ПЕТРОВА

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg