• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Зорница Русинова: Нови предизвикателства очакват пазара на труда тази година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Наблюдаваме бързо преструктуриране на икономиката, промяна на производствените отношения и нови форми на заетост, продиктувани от COVID-кризата, отбеляза председателят на Икономическия и социален съвет

  Пазарът на труда ще се срещне със съвсем нови предизвикателства още през тази година, свързани с бързо преструктуриране на икономиката, с промяна на производствените отношения, с нови форми на заетост. Всичко това е продиктувано от Covid-19 кризата, която катализира много процеси в социалната сфера. Забелязваме ускоряване процеса на осъзнаване от страна на хората и на бизнеса колко важно е да работиш „на светло“ и да получиш подкрепа от държавата в труден момент. Това заяви Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет по време на дискусията „Представяне и обсъждане на Национална карта на недекларираната заетост“, организирана от АИКБ по проект за две национално представителни изследвания за недекларираната заетост у нас.

  Темата на дискусията за намаляване на недекларираната заетост е много навременна, подчерта Зорница Русинова. Само един ден след тази дискусия ИСС ще приеме приоритетите и програмата си за дейността през 2021 г. и ви уверявам, че темата за недекларираната заетост и последиците, както и мерки за ограничаването й, ще бъдат във фокуса на вниманието на ИСС. ИСС може да бъде трибуна на взаимодействието и дебата между работодатели, синдикати и граждански организации за намаляване на недекларираната заетост. Заслужава си в това взаимодействие да навлезем по-дълбоко и аналитично в промените и новите процеси, които вече са част от действителността, като например, дистанционната работа, други нови форми на труд и защита на трудовите права на хората, предложи председателят на ИСС. Ние, в ИСС, ще работим за това, както и за повишаване на информираността на обществото за смисъла да се работи на светло, каза още Зорница Русинова. Тя поздрави АИКБ за последователността, с която успешно очертава и предлага мерки и политики за икономика на светло.

  Васил Велев, председател на АИКБ и зам.-председател на ИСС, посочи, че в последните десет години на Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който Асоциацията измерва светлата част на българската икономика, показва изсветляване на икономиката, но все още недекларираната заетост в България е над средното ниво за ЕС.

  В дискусията участваха още зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, зам.-министърът на финансите Маринела Петрова, експерти и изследователи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg