• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Отвори първата градска крафт винарна във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Винарска изба Одесос е най-новият български винен проект,  съсредоточен в производството на лимитирани серии регионално крафт вино. Резултат е от усилията на семейство Ванкови – братята Георги и Владислав и дамите до тях – Злати и Дани. Идеята за семейния бизнес се заражда още през 2016 г. „вдъхновена от безкрайните лозя на Нова Зеландия и изпитите бутилки Совиньон блан…“ споделя Георги, технолог на избата.

  „Злати смени професията си от добре облечена офис дама на високи токчета до мачкане на грозде с крака в едни от най-известните винени региони в света заедно с мен, а Влади и Дани имат опит в един от най-престижните региони – Бароса Вали в Австралия“ допълва той.

  Агроном и инженер-технолог с богат опит, натрупан както у нас, така и в Новия винен свят – Нова Зеландия, Австралия, Чили и Аржентина – Георги Ванков е познат на варненската винена сцена като организатор на фестивала Варна WINEkend, провеждан 4 години поред, имащ за цел да покаже младите български технолози от цялата страна.

  Винарска изба Одесос е естественото продължение на усилието на семейство Ванкови да развиват местната винена култура и специфичния и уникален Северен черноморски регион. Работят с избрани лозя и предимно със сортовете Ризлинг и Каберне Фран, които според тях показват завиден потенциал и в които са съсредоточили усилията си. Използват също Совиньон блан и традиционния местен сорт Димят за бели вина, както и Пино ноар и Сира за червени вина и розе.

  Семейство Ванкови определят себе си като оптимисти без претенция, стремящи се да създават среден до висок клас крафт продукция за всички, който търсят и преоткриват вината на България. „Определено работим над това да поставим твърдо Северния черноморски регион на винената карта на България!“

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg