• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Данчо Пенчев: От другия месец ще може да избираме ваксина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В четвъртък се очакват 12 хиляди дози „Модерна“, а до края на седмицата около 53 хиляди на „Астра Зенека“

  През март ще достигнем момента, в който всеки един български гражданин ще може да се ваксинира, с която ваксина пожелае. Това каза пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

  Той се обърна към лекарите с призив дози от ваксините да не се бракуват, а внимателно да се прецизира броя на отворените ваксини и желаещите. Пенчев успокои, че ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.

  Логистични проблеми, свързани с ваксините в столицата няма, категирчиен беше директорът на столината здравна инспекция.

  „Към момента в инспекцията има над 5000 дози от „Астра Зенека“. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози „Модерна“, а до края на седмицата около 53 хиляди на „Астра Зенека“. Основните количества, които ще влязат в България през март са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин би могъл да си избере ваксина“, заяви Пенчев.

  „В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, докато желаещите бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми“, добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция.

  Той бе категоричен, че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение. Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2, но и останалите хора не могат да чакат.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg