• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проучване: Ваксината на „Pfizer /BioNTech“ ефективна и при една доза
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ефективността на ваксината, разработена от американската компания „Pfizer“ и нейния германски партньор „BioNTech“ е 94% за предотвратяване на симптомите на заболяването, причинено от новия коронавирус по време на масовата употреба в Израел. Резултатите от изследването бяха публикувани в „The New England Journal of Medicine“. Както следва от статията, ефективността на ваксината за предотвратяване проявата на симптоми на заболяването е 94% след използване на две дози, а 57% след използване на една. Изследователите не предоставят информация за възможни нежелани реакции. Те отбелязват, че ефективността на ваксината за предотвратяване на тежко заболяване е 92% след две дози,а 62 на сто след една. Данните са получени по време на масовата ваксинация в Израел, която се проведе от 20 декември 2020 г. до 1 февруари тази година. Както се отбелязва в публикацията, всяка група за наблюдение включва повече от 596 хиляди души.

  В изследването са участвали специалисти от израелския медицински център Clalit, както и от редица американски университети.

  Междувременно в САЩ дадоха зелена светлина на употребата на ваксината на „Johnson and Johnson“ и на „Janssen“. Тя се прилага само в една доза и може да се окаже добро решение на зараждащата се криза с дефицит на ваксини по света.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg