• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Приеха окончателно промени в Закона за здравното осигуряване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:НС

  Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха предложени от председателя на здравната комисия Даниела Дариткова.Депутатите създадоха  възможност лекарствените продукти от човешка плазма да бъдат включени в обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.

  Новите текстове предвиждат по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест, лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, да бъдат в обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.

  Депутатите регламентираха и начина на прилагане на механизмите, като новоприетите разпоредби предвиждат при осъществяване на контрол Сметната палата да може в доклад да изразява становище относно начина на прилагане на механизмите и да изпраща доклада за сведение на министъра на здравеопазването. Въз основа на доклада на Сметната палата министърът на здравеопазването ще може да отправи предложение до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на Здравната каса.

  Депутатите отхвърлиха първоначалното предложение контролът по прилагане на механизма, да се осъществява от министъра на здравеопазването чрез планови и внезапни проверки и по повод подадени жалби.

   

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg