• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц. Кунчев: Вторите дози на ваксинираните са гарантирани
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  Вторите дози ваксини на всички ваксинирани са гарантирани, посочи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев. Според него желанието на хората да се ваксинират няма да се охлади.

  „Колкото по-рано, толкова по-добре. Държавната няма да отстъпи от принципите на доброволната и безплатната имунизация“, коментира специалистът. По думите му още от сега почва да се усеща влиянието на големия брой ваксинирани.

  „Голяма част от ваксините бяха предплатени. Сега е моментът фирмите за ваксини да се отплатят на обществото“, призова доц. Кунчев. Той напомни, че всички ваксини защитават след първа доза, но само с една доза никой не може да бъде сигурен, че е максимално защитен.

  „Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим 2 дози и ще го направим“, изтъкна Кунчев. Здравният инспектор призна, че изцяло сме зависими от доставките във връзка с възстановяването на зелените коридори за ваксиниране.

  „Не само „Астра Зенека“ забавиха доставки, имаше забавяне и при другите компании. За март фирмите са ни подали информация за доставка на над 500 хиляди дози ваксини“, коментира доц. Кунчев и обеща, че пациентите ще могат да избират ваксината си в малко по-късен етап. Той смята, че издаването на сертификати за ваксинация не е дискириминиция. „И да не го направи България, ще го направят нашите съседи, като погледнем и сферата на туризма. Всеки, който е получил втората доза на ваксината, влиза в системата с ваксинирани“, посочи държавният здравен инспектор. Според него в България все още доминира класическият щам, но е наличен и британският щам на коронавируса.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg