• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Цацаров: Има нужда от промени в закона за отнемане на незаконно придобито имущество
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС/ архив

  3.5 млрд. лв. е претендираното имущество от КПКОНПИ по 65 дела. Признатите от съда искове през 2020 г. са за 12.2 млн. лв.

  Общият размер на исковете срещу Васил Божков и свързаните с него лица е 278 млн. лв., обясни в интервю за БНТ шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

  „Законът предвижда определена категория престъпления, които са свързани с получаване на незаконна облага или участие в организирана престъпна група. Механизмът е такъв. Когато прокуратурата повдигне обвинение за такова престъпление, постановлението се изпраща на КПКОНПИ. Тя започва проверка на имущественото състояние и ако установи несъответствие в имущественото състояние, имущество, за което няма законно обяснение, се стига до предявяването на иск пред съда“, припомни Цацаров.

  По отношение на необходимостта на промени в закона, Цацаров заяви, че трябва по-голямо прецизиране при 50-те лица, определени за висши публични длъжности.

  „Промени са необходими в частта, която касае отнемането на имущество. Има натрупана значителна съдебна практика, която трябва да намери отражение в разпоредбите на закона. Когато законът е правен, част от тази практика не е формиране. Сега и ние имаме практика, и съдилищата“, обясни Цацаров. И допълни:“ Трябва да има съвсем ясни гаранции за лицата, срещу които завеждаме определени искове за отнемане на имущество, че това ще става при пълно отчитане на тяхното имотно състояние и разликите между приходите и разходите“.

  Цацаров коментира и идеята за въвеждането на фигурата на специален прокуро, който да може да разследва главния прокурор. Според него идеята е „екзотична“. „Ако възприемем на 100% тази идея, ние изхождаме от презумцията, че контролиращият главен прокурор е безгрешен“, каза Цацаров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg