• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Осъдиха Сашо Миялков на 12 години затвор
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Бившият директор на македонското контраразузнаване Сашо Миялков е осъден на 12 години затвор. Основният наказателен съд в Скопие произнесе присъдите по делото „Таргет – Твърдина“ за масово подслушване и унищожаване на оборудване на Управлението за безопасност и контраразузнаване (УБК).

  Бившият началник на кабинета на Сашо Миялков Тони Якимовски получи 6 години, а бившият вътрешен министър Гордана Янкуловска – 4 години. Друг служител на контраразузнаването Владимир Варелов има 2-годишна условна присъда. А двамата избягали в Гърция служители на контраразузнаване Никола Божкоски и Горан Груевски получиха по 15 години затвор. Всички имат право на обжалване пред Апелативния съд.

  След обявяването на присъдата прокуратурата поиска отмяна на домашния арест на Миялков и настоя за ефективен такъв. Според докладите на службите за сигурност, МВР няма възможност за 24-часово видео наблюдение, което е част от условията за домашния арест на Миялков. По информация на Европол, той има право на пребиваване и адресна регистрация в Прага, където са регистрирани и два автомобила на негово име. Миялков и семейството му имат финансовите възможности и логистиката да напуснат страната и да живее в чужбина в изгнание, каза още прокурорът.

  Припомняме, че Сашо Миялков ръководи еднолично контраразузнаването от 2006 г. до 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария. В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера, без да има необходимото за това съдебно решение. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg