• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Южноафриканският вариант на COVID-19 вече и в Хърватия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Заразените са се върнали от Занзибар

  Два случая на южноафриканския вариант на COVID-19 са регистрирани в Хърватия, съобщи днес епидемиологът от Института за обществено здраве Горанка Петрович по телевизия Ен1, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

  “Вчера получихме резултатите от секвениране на проби, които бяхме изпратили в Европейския център за контрол на заразните болести. От пристигналите 300 резултата, 60 са положителни за британския вариант на вируса, което представлява 20 процента положителни резултати. Това е доста висок процент. Южноафриканският вариант бе потвърден при две лица, които са се завърнали от Африка, от Занзибар”, каза Петрович.

  По думите й британският вариант на коронавируса се разпространява “до 50 процента по-бързо”.

  Горанка Петрович каза, че някои мутации на южноафриканския вариант на вируса увеличават вероятността за отсъствие на имунологичен отговор, включително като частично или значително намаляват ефикасността на ваксините или правят преболедувалите податливи на ново заразяване. По думите й случаят с британския вариант не е такъв.

  Епидемиоложката каза, че производителите на ваксини следят внимателно новите варианти на вируса.
  “Изследванията показаха, че ваксините на Pfizer и Moderna, и особено на AstraZeneca, имат по-слаба ефективност към южноафриканския вариант и те търсят начини за модифициране на техните ваксини”, каза Горанка Петрович.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg