• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Борисов: Дойдат ли на власт БСП и ДПС, фондовете и програмите спират
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават“. Това каза премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в Пещерския манастир „Св.Никола Летни“, стана ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. През годините сме доказали, че подкрепяме всички вероизповедания у нас, подчерта министър-председателят:

  „Искаме хората да видят какво се строи, защото съм убеден, че 90 % от българите не знаят за тези манастири и джамии. Понеже правим много църкви и манастири, дори и джамии, главният мюфтия също отида да се ваксинира. И религиите, когато е необходимо за здравето на хората“, посочи той. Духовниците се съгласиха с министър-председателя, че решението да се ваксинираш срещу коронавирус е най-разумното, като отбелязаха, че религията и науката си помагат взаимно.

  До манастира има изградена и еко пътека от с. Пещера, която е дълга 2 км. Тя е със средствата по проект за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Светата обител е била обновена с над 440 000 лева по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. В манастирския двор са изградени плочници, широк навес, с фотоволтаични панели, както и ограда. Възстановяват се манастирската сграда, аязмото и камбанарията.

  По-рано Борисов посети Жаблянския манастир „Свети Йоан Предтеча“. Светата обител е в Конявската планина, близо до гр. Земен, и до нея се стига много трудно с автомобил. Затова и в момента участъкът до манастира се чакълира.

  „След като миналия месец отпуснахме средства за ремонта на Жаблянския манастир, миналата седмица осигурихме 3,5 млн. лв. за обновяването на църкви – повечето от които са в съседната Кюстендилска област. Важно е в тези времена на изпитание да има къде хората да укрепват вярата си. Затова и ние единствени не затворихме храмовете си по време на пандемията“, подчерта Борисов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg