• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Девня чества Трети март
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  С общоградско честване и поднасяне на венци и цветя Девня отбеляза 3 март Десетки жители и гости на Девня се включиха в честванията, организирани от Общината по случай Националния празник – 3 март.

  Програмата започна с поднасяне на цветя пред паметниците на загиналите във войните в село Падина. Тържествено отбелязване на 143-тата годишнина от Освобождението на България беше организирано и пред паметника костница в село Кипра. От 11 часа в парк “Разсадника” започна общоградското честване. Десетки жители и гости на Девня бяха дошли във Възрожденския кът, за да присъстват на краткия концерт.

  Програмата бе съпътствана от изпълнения на духов оркестър. Началото беше поставено с химна на Република България и посрещане на националния трибагреник. Енорийският свещеник Марин отслужи благодарствен молебен за загиналите за свободата герои. Кметът Свилен Шитов, заместникът му Донка Йорданова, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, общественици и граждани, поставихме венци и цветя пред каменната инсталация с вечния стих на Ботев: “…Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”. Там на вярна стража стояха четници с униформи.

  “В историята на България има много събития, които формират националното ни самочувствие, а датата 3 март бележи ново начало за нашия народ! От дистанцията на времето, думите са безсилни пред подвига на храбрите българи, борили се за свободата на страната ни! Нека запазим и предадем на бъдещите поколения порива за свободна България!”, каза в своето приветствие кметът Свилен Шитов.

  От сцената прозвучаха патриотични стихове и песни в изпълнение на самодейци от НЧ”Христо Ботев”, НЧ “Отец Паисий”, НЧ “Просвета” и НЧ “Съзнание”.

  Кулминацията в тържественото честване беше символичното пукане на черешовото топче. То съвпадна с изпълнението на песента “Топчето пукна” от Мъжката вокална група ” Родолюбци”.

  Довечера от 19 часа в парк “Разсадника” ще се състои и тържествена заря.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg