• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Обмислят локални мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обсъжда се прилагане на локален подход на противоепидемични мерки и овладяване на ситуацията, това посочи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф.д-р Костадин Ангелов.

  „На национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а на интензивните – 57%. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, където заболеваемостта е различно увеличена, обсъждаме на ниво Национален оперативен щаб и Министерство на здравеопазването прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места“, заяви здравният министър.

  Според министър Ангелов ситуацията в страната се дължи на циркулирането на британския вариант на вируса, а проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, вчера потвърди тази информация, подчерта той.

  В последните две седмици се наблюдава тенденция за плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в лечебните заведения, каза Ангелов. Същевременно се наблюдава и положителната тенденция спрямо броя на излекуваните и броя на новорегистрираните случаи.

  Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че по данни от последните две седмици България се нарежда на 18 място в ЕС и 5 на Балканския полуостров по заболеваемост от коронавирусната инфекция.Голяма е разликата в отделните региони – в Кюстендил е 487 на сто хиляди, а в Търговище – 27 на сто хиляди, подчерта доц. Кунчев.

  След британския вариант предстои бразилският вариант, изключително тревожна информация има за нигерийския вариант, подчерта Кунчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg