• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  23 са реставрираните стари сгради във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Около 120 сгради в морската столица очакват одобрение като паметници на културата

  През 2015г. беше актуализиран списъкът от Община Варна с паметниците на културата в града. Тогава бяха добавени още около 120 сгради. В този момент общо сградите са 550, каза архитект Йордан Павлов,член на Камарата на архитектите в България. Той допълни, че те все още стоят в Минстерството на културата и чакат одобрение, защото процесът е труден и дълъг. Сградите трябва да бъдат категоризирани, за да може да се пристъпи към проектиране, реставрация и консервация, на някои от тях, обясни експертът в интервю за Радио Варна.

  Павлов разясни, че голяма част тези сгради вече са паметници на културата. Към този момент има 23 реставрирани сгради. “Успяхме да приемем и бюджет за проектиране на реставрации на сгради, на които съсобственик е Общината. Една такава сграда е къщата на Антон Новак в Морската градина. Като в последствие идеята е тази сграда да бъде направена като музей.”

  Миналата година бяха гласувани средства за конкурса за „Дупката” , но ситуацията с коронавируса възпрепятства организирането на този конкурс. Идеята е да се направи същия международен конкурс, който беще направен за библиотеката, който беще изключително успешен. Бюджета на Варна не е достатъчен за да се реализира строежа без външна подкрепа, разкри Павлов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg