• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Останки от базилика откриха при разкопки в центъра на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Civi

  Старините в зоната са доста разрушени, тъй като на това място е била изградена най-ранната джамия в града

  Останки от базилика бяха открити при разкопки в терен в центъра на Варна, предава БТА, цитирана от Радио Варна. Археологът от Регионалния исторически музей Валери Йотов уточни, че паралелно с християнския храм е разкопана и още част от римската крепостна стена на Одесос.

  Стената е с ширина около 1,6 метра. Разкрит е вход към града, но той не е ограничен с кули, обясни Йотов. Според археолога малката ширина на крепостната стена е обяснима, защото на това място не е имало необходимост от мощно защитно съоръжение. Причината е и в римския период, по-късно във византийския, обитателите на града са разполагали със силен флот, който ги е отбранявал откъм морето.

  Базиликата е извън крепостната стена, но това също не е изключение, допълни археологът. По думите му около днешна Варна е имало няколко такива християнски храма, където са идвали да се черкуват хората от околните населени места.

  Проблемът е, че старините в зоната са доста разрушени, тъй като на това място е била изградена най-ранната джамия в града, разказа още Йотов. По думите му кварталът е бил с мюсюлманско население, което не е изключено да е ползвало материал от съборените сгради за изграждането на храмовете си.

  Идеята за този парцел е в него да бъде изграден многоетажен паркинг, допълни Йотов. Според него има много възможности за подходящо експониране на старинните находки, като не е нужно да се прави музей на открито.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg