• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Черен сняг валя в Сибир
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вече близо 100 години край Кисельовск се добиват милиони тонове каменни въглища

  Докато разчиства пред дома си, автомеханикът Виталий Шестаков се натъква на нещо, което прилича на мраморни плочи. Но това не е мрамор, а сняг. Черен. Заедно със снега, навалял през последните дни, е паднал и въглищен прах, който е оцветил къщата и двора на Виталий в черно-сиво-бяло, разказва БНР.

  Виталий Шастаков живее в Кисельовск в южната част на Сибир. Замърсяването на въздуха тук е драматично – Кисельовск е един от най-мръсните градове в Русия. Намира се в Кузбас – въглищния басейн, наричан черното сърце на Русия.

  “Тук не може да се диша”

  Вече близо 100 години край града се добиват милиони тонове каменни въглища – най-вече за металургията. Въглищата са основният поминък за местните хора – и същевременно техният най-голям проблем. Почти половината от промишлените отпадъци на Русия се дължат на този регион.

  Кисельовск с неговите 86 000 жители е сред най-засегнатите градове. Големите количества отпадъци от производството на каменни въглища съдържат лесно запалими, отровни и радиоактивни вещества. Когато няма вятър, смогът е толкова гъст, че почти не може да се диша, оплакват се местните жители.

  Същевременно властите в Кузбас обявиха, че дори смятат да увеличат добива на каменни въглища – за да компенсират спадащите цени на световния пазар.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg