• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ВМРО настояват за извънредно заседание на НС за квотата българска музика
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обещанието към певците от вчера може да бъде прието още в този парламент, категорични са от партията

  За свикването на извънредно заседание на парламента, което да обсъди квотите за българска музика, призова съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ в 44-ото Народно събрание Искрен Веселинов в свой пост във „Фейсбук“. Той излезе с предложението след вчерашната публикация в социалната мрежа на министър-председателя Бойко Борисов, от която става ясно, че премиерът приема идеята на ВМРО, която беше внесена и като промяна в Закона за радиото и телевизията преди повече от година.

  „Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на Обединени патриоти – Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала. Да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори Комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност“, пояснява идеята си Веселинов.

  „Ето защо ние от ВМРО смятаме, че политическото танго е нещо, което, ако се „заиграва“, то трябва поне да е в полза на хората. Призовавам лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега“, изтъква Веселинов и допълва, че в този случай председателят на Народното събрание Цвета Караянчева следва да свика извънредно заседание на парламента.

  „Да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност. И нека, в едно такова заседание да се разгледа и друго предложение на ВМРО – това за разширяване пределите на неизбежната отбрана. Ставаме свидетели на зачестили нападения по селата, а хората не могат да се защитят сами, защото сега законът ги спира. Този законодателен проблем също трябва да се разреши в спешен порядък“, апелира Искрен Веселинов. По думите му сега е моментът да се покаже единство и висока парламентарна култура от управляващото мнозинство.

  „Всичко друго е игра с публиката“, завършва заместник-председателят на ВМРО.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg