• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Провокативният художник Богдан Александров гостува с изложба в Градската художествена галерия на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Експозицията „Триади“ може да бъде разгледана от 10 до 29 март

  Изложба, която ще бъде изненада за много от ценителите на изкуството във Варна се открива на 10 март в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Гостува провокативният художник Богдан Александров, доктор на изкуствознанието, който работи в областта на концептуалните проекти. Той има изложби в редица страни в Европа, както и у нас, директор е на Градската художествена галерия във Видин, уважаван ерудит, неспокоен ум, срещата с когото е истинско интелектуално предизвикателство.

  Изложбата на Богдан Александров във Варна има ретроспективен характер, в нея авторът поставя в нов контекст елементи от свои знакови проекти под името „Триади“. Това са работи, създавани в продължение на 10 години по метод, наречен от самия него „Визуален шум“. Картините са от проекти, показвани в изложбите: “Пургаториум” (зала „Райко Алексиев“, София, 2012), „Палимпсест. Портрети без име“ (ONE gallery, София, 2015), “Парейдолия. Портрети в постановка” (ONE gallery, 2018), “Вертиго. Портрети без диагноза” (Есенни изложби, Пловдив, 2018). В изложбата работите са представени в групи по три, от което произтича името „Триади“ (група от три неща или състояния), като препраща към смисъла на триадата от немската класическа философия – теза, антитеза и синтеза.

  Ето как самият автор описва „Визуалния шум“ като живописен метод в свой опит за манифест в резюме: „В епохата на образа живописта губи привилегированата си позиция в типологическата скала на визуалните изкуства. Хоризонтално нивелираният порядък променя същностно координатите на живописта, като ги трансформира в медия, еквивалентна на технологично и/или времево базирани визуални изкуства. Промяната не протича без съпротива. Откриваме свидетелства на стремежа за съхраняване на „егоцентричния” спомен за някога доминиралата живопис в присвоените елементи от първоначално смятаните за нейни отрицания – фотография и дигитални изкуства. Свидетели сме на странен парадокс – в опит да съхрани собствената си, претендираща за съвършенство природа, живописта припознава несъвършенствата от технологично базираните изкуства. В изложбата „Визуалният шум“ е представен като възможен живописен метод, демонстриран в творческата практиката на автора и конкретно заявен в няколко цикъла творби, представени в четири изложби.“

  Изкуството на Богдан Александров представя изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ – Варна:

  Богдан Александров е типичен пример за художник, който твори и теоретично разсъждава върху предмета на изкуството, като се опира на класическата немска философия. Екзистенциалните въпроси засягат визуализации на човешката психика, която е в опозиция на общоприетата нормалност, така че „онова, което в картината позволява да се види, е различно от онова което показва“. Ние трябва да навлезем в неговия свят подготвени, да отворим сетивата си, за да чуем „визуалния шум“ на вътрешния си душевен космос.

  Изкуството на Богдан Александров е в параметрите на модерността. Авторът създава своя манифест за метода на живописване, концептуално открива нови параметри на визуализация с използване и на други медии – звук, видео и пр.

  Създава големи по формат жестови картини, чиято стилистика е близка до попарта, фотореализма и абстрактния експресионизъм. Образите са инспирирани от портретна фотография – без фокус, предадени в едно шеметно, разпадащо се движение на завъртане около самата си ос, като в състояние на световъртеж – вертиго. И както е при дервишите, така и тук се случва „Себеразследване“, „чуваме“ как „Егото крещи във вакума“, „Противоречията на вътрешния глас“, „Пречистване на желанията“, „Реконструкцията на егото“. И когато „Неизбежното пристига“, Богдан Александров ни изправя пред въпроса за мимезиса – за изобразеното и привидностите, въпрос, на който ние трябва да намерим своя отговор. Прави го с т. нар. от него метод на живопис „Визуален шум“ стъпаловидно в тематични „Триади“ в които визуализацията на полуабстрактните образи е изградена сложно с деликатно напластяване на нюанси и цветни пръски. В неясните човешки очертания се чувства вибрацията на материята, която сякаш се телепортира и деструктурира от материалната си цялост, без да губи човешката си идентификация.

  Сложни, многозначни, живописните платна на Богдан Александров ни обръщат към онова философско познание, което се ражда от емпиричния опит и въображение на твореца, познание, което посредством изкуството му става общочовешки вълнуващо и значимо.

  Изложбата ще остане експонирана до 29 март 2021.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg