• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Томислав Дончев: За 4 години БВП на България е нараснал с 1/4
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Средната заплата се е увеличила с 50 %, а минималната пенсия се е удвоила, изтъкна вицепремиерът

  На среща с КНСБ вицепремиерът Томислав Дончев отчете, че за четири години БВП е нараснал с една четвърт, средната заплата – с 50 на сто, а минималната пенсия се е удвоила, информира Нова телевизия.

  Според Дончев голямата политическа задача е възстановяването на нормалния политически диалог. Той заяви, че в следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства и възможности като, по думите му, ако не сме подготвени, ако не сме в състояние да намираме минималната доза консенсус, може да се окаже, че ще се спънем в предизвикателствата и ще изпуснем възможностите. Дончев каза още, че който и да управлява, трябва да преведе България през предизвикателството “Зелена сделка”.

  По думите на вицепремиера, излизането от COVID кризата в здравен план е първата тема пред България, а другите са как излизаме в социално-икономически план и “кой как си представя формулата на растежа”. Според Дончев трябва все повече да се мисли за качество на инвестициите, да има икономическа трансформация. Необходима е фокусирана държавна подкрепа, дори по-голяма от тази, която е сега, каза той и заяви, че планът за възстановяване и устойчивост ще е много мощен инструмент в тази посока.

  Според вицепремиера, ако само разширяваме мащабите, значима промяна няма да има. Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо, каза той, но приносът към растежа е малък. По думите му трябва да се произвеждат кадри, които пазарът да търси.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg