• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  260 308 българи се заразиха с коронавирус за година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  12 месеца живеем между нормалното и извънредното, но никой вече не се наема с прогноза кога ще пандемията ще бъде овладяна

  Eдна година от първия доказан случай на коронавирус у нас. В среднощен брифинг на 8 март миналата година Националният оперативен щаб обяви, че в България вече има заразени, припомня БНТ.

  Плевен и Габрово бяха първите градове, в които беше установена заразата. Постепенно тя се разпространи във всички области и за една година не остана незасегнат от COVID-19 град.

  12 месеца след началото, статистиката показва, че вирусът е засегнал 260 308 българи. Според лекарите заразените са много повече, но в данните влизат само тези, които са си направили тест.

  Близо 82% от доказано заразените са се излекували. 4% или 10 614 души, за съжаление не успяха да преборят вируса.

  Откакто ваксините са достъпни у нас, са поставени общо 288 631 дози.

  Точно преди една година мъж от Плевен и жена от Габрово се оказаха положителни.

  Главната сестра ми се обади в един часа и каза: “Можеш ли да дойдеш, защото имаме нужда от помощ в отделението”. И аз просто дойдох, спомня си Албена Луканова, старши медицинска сестра на инфекциозно отделение, Габрово.

  Не знаехме какво да правим, не знаехме как да го правим. Страхувахме се и за себе си, за близките си, страхувахме се и за пациентите си, но не е водеща сила в работата ни страхът, обяснява д-р Минко Михов, директор МБАЛ “Д-р Тота Венкова”, Габрово.

  Докато всички гледаха към Плевен и Габрово, вирусът вече си беше намерил и друго място.

  Кривата на заразата още вървеше ниско, а случаите се брояха на пръсти. И се знаеше всичко за тях. Дни след първия случай дойде новината и за първа жертва на вируса.

  Затвориха училища, ресторанти, фитнес зали, молове, и дискотеки. Затвориха цели области и градове. Спряха и разходките в парка. Два месеца по-късно извънредното положение премина в друга извънредна форма.

  И надеждата, че лятото ще убие вируса беше убита. С няколко сериозни пика в края на годината. През ноември почти половината от изследваните се оказваха заразени.

  Една година и над 100 брифинга по-късно извънредната обстановка не е отменена. А краят й непрекъснато се отлага.

  Преди година прогнозите и прогнозиращите бяха повече. Сега никой не се наема да отговори на въпроса “Кога?”. Ежедневието си остава такова – между нормалното и извънредното.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg