• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ученици и студенти ще разработват умни решения за Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Онлайн хакатон “Smart Solutions for Smart Varna” ще се проведе от 26 до 28 март

  От 26 до 28 март ще се проведе безплатен онлайн хакатон за ученици и студенти – “Smart Solutions for Smart Varna”, организиран от МенторМейт и Икономически университет – Варна, в сътрудничество с Община Варна. Varnautre.bg разговаря с Петя Петрова, мениджър  на Центъра за нови информационии технологии в ИУ-Варна.

  Предстои много интересно събитие , бихте ли разказали как се роди идеята за хакатона?

  – Младите хора са най-големите генератори на технологични идеи в полза на обществото и средата, в която живеем. Варна е на трето място по брой млади хора и това е една прекрасна възможност да дадем „глас“ на идеите им. Проектите ще се оценяват от експертно жури, в което ще участва и представител на община Варна, за да получат реална възможност за приложение.

  Каква е целта на хакатона? 

  – Състезанието е безплатно и има за цел да привлече ученици и студенти с интереси в областта на ИТ. Съставят се екипи между 2 и 5 души, които изготвят софтуерен или хардуерен проект с избрана от екипите технология. Съгласно предварително зададена тематика, целта е да се създаде концепция и да се разработи пилотна версия на приложение. Участниците ще разработват умни решения, които да направят морската ни столица един по-дигитален и модерен град. На тяхно разположение ще бъдат и топ софтуерни специалисти с дългогодишен опит, които ще влязат в ролята на техни ментори и ще им помагат в реализацията на проектите.

  Какви са рамките на събитието? Как ще се проведе то?

  – Модната тенденция във времена на пандемия е събития с характер на форум да се провеждат онлайн и ние не изменяме на това схващане. Участниците ще имат 48 часа на разположение да развият идеята си. Началото се поставя на 26 март 2021 г. в  Zoom. Събитието ще се излъчва в YouTube и Facebook Live. Финалът е в неделя – на 28ми, когато ще бъдат излъчени три призови места във всяка от категориите участници „Студенти“ и „Ученици“. Каним всички желаещи млади ИТ специалисти да се включат в състезанието за хакетри.

  Петя Петрова разказа още, че някои от темите, по които ще работят участниците, включват Дигитализация на управлението и администрацията, Инфраструктура и околна среда, Дигитализация на образованието, Спорт и свободно време, Умен транспорт, Здравеопазване по време на пандемия и други.

  В състезанието могат да участват както вече сформирани отбори, така и индивидуални участници, които ще бъдат разпределени в екипи по интереси. Отборите могат да се състоят от 2 до 5 човека, а учениците трябва да имат навършени 16 години. В края на хакатона всеки отбор ще представи пилотна версия на проекта си под формата на презентация и демо в рамките на 10-15 минути. След това журито ще определи 1-во, 2-ро и 3-то място съответно и в двете категории – “Ученици” и “Студенти”.

  Най-добре представилите се отбори ще получат специални награди, като отборът победител ще спечели парична награда в размер на 1000 лева. Всеки участник в отбора, класирал се на второ място, ще получи умен гласов асистент Google Home, а всеки участник в отбора на трето място ще се радва на аксесоар за мобилен телефон Cellular 3D VR GLASSES. Организаторите от МенторМейт ще се включат и с две специални награди за отличили се отбори. Преди състезанието участниците ще получат кутия с полезни предмети, които да ги вдъхновят и подкрепят по време на хакатона.

  Учениците и студентите, които имат желание да участват в хакатона, могат да се регистрират тук и да следят актуалната информация във фейсбук страницата на събитието.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg