• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц. Кунчев: Трябва да издържим следващите 2 седмици
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Налагат се мерки всеки ден, но много трудно се приемат и много трудно се спазват. Това обаче няма да ни спре. Ген. Мутафчийски е по-критично настроен, защото в рамките на 24 часа превърна две нови отделения в COVID и те се напълниха. Расте заболеваемостта, расте смъртността. Засега поне не отбелязваме такъв ръст, който да показва, че британският щам е кой знае колко по-тежък. Към няколко болници обаче се насочва голям контингент от хора, ако съдим само по тях, ще изкривим картината”, това заяви в ефира на „Здравей, България” доц. д-р Ангел Кунчев .

  „Досега ние трупахме негативите, но как да обясня на едно село в Търговище, в което няма нито един случай, че им затваряме училището. Разбирам добре и проблемът става много голям. Пандемик умората става важен фактор. Хората не искат да слушат факти, те си искат предишния живот емоционално, без да има каквито и да било обсъждания. Ако трябва да вляза в този тип говорене, трябва да кажа: „Мили хора, нито Щабът, нито РЗИ произвеждат вируси, нито ги разпространяват, нито изпитват удоволствие да ви спират дейността. Изглежда някои хора не го разбират”, посочи доц. Кунчев.

  Според здравния инспектор в този момент е много трудно да се угоди на всички. Пълният локдаун ще повлияе на разпространението на вируса, но факторите били много повече, добави той.

  „Разсъждението правим локдаун – спираме пандемията, не е точно. Да, ограничаваме я. Продължавам да казвам, че при такъв тип събития, всичко влияе – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса, защото те се оказаха водещи. Характеристиката на британския щам доведе до това, че се вдига заболеваемостта и то навсякъде. Тя почна от Англия, в момента на Балканите и в Източна Европа е най-висока”, подчерта доц. Кунчев.

  “Вирусът няма работно време. Вземаме решения на база на цифрите. Проблемът с ресторантите не е в присъствието на 50% от хора, а тяхното поведение, което рязко се променя в по-високите часове. Знам, че е неприятно, но поне могат да продължат да работят като заведения, а не като място за забавления. Ясно е, че в момента заведенията работят само като място за храна, без организиране на празненства. В момента увеличаваме леглата в болниците и налагаме мерки. Умирането на стълбите на болниците се дължи на други фактори като лоша организация и липса на нормални легла в момента. В най-натоварените болници в момента половината от капацитета е заделен за COVID. Няма никакъв проблем те да станат специализирани болници за COVID. Според мен няма да се наложи. Ще успеем да държим нещата под контрол, за да не се стигне дотам. За мен има колебание на стойностите – те не вървят стръмно нагоре. Това ще продължи две – три седмици. Трябва да издържим март месец, защото това е върха на натоварването на третата вълна. След това ще започне постепенно нормализиране“, заяви той.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg