• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кунчев: Четирима българи, върнали се от Занзибар, са положителни за COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В предпоследния самолет от Занзибар са установени четирима българи с положителни бързи антигенни тестове. Това съобщи пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  Предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако излязат положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. пробите ще бъдат взети в Центъра по заразни и паразитни болести.

  Доц. Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти.

  „Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на 3-4 ден, но е по-сигурно след 6-7 ден“, обясни Кунчев.

  Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Иначе и трите вида ваксини са изключително ефикасни по нейно мнение.

  „По-важното абсолютно 100% предотвратява смъртен изход и тежки усложнения“, обясни тя. За новите варианти на вируса Христова коментира, че и трите одобрени ваксини ги покриват, но фирмите имат готовност да ги преработят, ако се наложи

  Въпреки многократните искания на Световната здравна организация, Танзания не публикува никаква статистика за случаите на Covid-19 от май, когато регистрира 509, страната няма и програма за тестване, пише Гардиън. Близки на жертви на вируса обвиниха президента на страна Джон Магуфули. Той не е привърженик на конвенционалните методи за справяне с вируса, отрича и ваксинацията. В края на миналия месец заяви, че молитвите ще помогнат за справяне с COVID.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg