• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Изложба на Петя Танева редят в Арт галерия Le Papillon
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Творбите на художничката с фотографски усет можете да разгледате от 18 март до 14 април

  Изложба „Омара“ на Петя Танева ще бъде открита в Арт галерия Le Papillon на 18 март. До 14 април посетителите ще могат да се насладят на най-новите творби на художничката с фотографски усет.

  В галерията ще бъдат изложени 18 акварела, които носят настроението от хубавото време. Те представят посоките на последните творчески търсения на Петя Танева.

  “Като съкровени споделени истории са жизнерадостните, дори загадъчни момичешки и мъжки портрети, натюрмортите с фини детайли, изпълнени в разпознаваемата естетика и маниер на художника фотограф и отскорошната й страст – природни пейзажи, съхранили тишината на простора. Във всяка своя картина, следвайки натурела си към лаконичност в живописните си разкази, с майсторски подход на извеждане на акцента, тя е постигнала физическото усещане за материал, температура и реална форма – нещо трудно постижимо, особено със сложната за овладяване акварелна техника. С искреност и неподправеност Петя ни споделя онези нейни преживени моменти на застинало време някъде, нейде в планината или на полето, зад някой стар прозорец. Там, където носталгията по старинното и топлината на слънцето ни правят невидими участници в калейдоскопа от картини, обединени от усещането за „Омара“. Атмосферата на спокойствие и безвремие в пейзажните си картини, дори уюта скрит под снежната белота на природата, авторката постига с умението да избере точния момент, цвят и гама, с които може да развълнува зрителя”, разкават от галерия Le Papillon.

  “Петя зарежда творбите си с емоции, силно осезаеми във всеки от портретите, уловили много точно състоянието, дори някак мислите в момента на запечатването им. Умело са предадени не само играта със слънцето и светлината, не просто чертите и формата на лицето, а е разгърната душевността им. Оставаме с усещането за близък и личен контакт, като пейзажа зад тях загатва за още нещо. Загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях. Това любопитството за събитията около предметите, разказани в натюрмортите й, тя създава именно, защото успява да запечата естествените късчета моменти, към който човек обикновено се връща с трепет и вълнение. С не особено сложни композиции, но пък с прецизно внимание към всеки дребен елемент, художничката показва отношението си към акварелната техника. Наблюдателността й за малките детайли, търсеща материалната структура в симбиоза с точните й рисувачески умения, разкриват безспорния талант на художничката да завладява публиката. Погледът на естета в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Всяка творба, включена в изложбата е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката”, допълват от Le Papillon.

  От екипа на галерията уверяват, че както по време на откриването – на 18 март – от 15.18 до 18.18 часа, така и при всички посещения на изложбата  след това, ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

  Експозицията „Омара“ може да бъде разгледана както в изложбения салон на галерията, така и на сайта artpapillon.com от 18-ти март до 14-ти април 2021 г.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg