• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Затягат ли противоепидемичните мерки във Варна?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Civi

  Решение ще бъде взето в петък

  В петък се решава ще има ли затягане на противоепидемичните мерки във Варна, съобщава Varna24.bg. Това стана ясно на заседание на Медицинския щаб към Областната управа.

  “Има сериозен наплив в болниците, зачестява приемът на пациенти, не е по-различно от положението в цялата страна. Бяха обсъдени предимно организационни въпроси, така че да няма струпване пред болничните заведения. Има много пациенти, които са с положителен антигенен тест, но нямат ПСР тест, който е задължителен при прием в болницата”, съобщи областният управител Стоян Пасев.

  “96 са свободните легла към момента, отделно има 6 свободни легла в интензивни отделения. Това сочи справка от 9 часа сутринта. Вчера са приети над 300 пациенти с COVID-19 във варненските болници. Нуждата от разкриването на нови интензивни легла е осезаема. Ще направим предложение до НОЩ да бъдат увеличени с до 30% леглата за пациенти с коронавирус в областта, въпреки, че сме наясно, че има и други болни. Стараем се да не се връща пациент, който се нуждае от болнично лечение”, допълни Пасев.

  “Болни деца има както в детските градини на Варна и областта, така и сред учениците до IV клас и в по-горен курс. В тази връзка в лечебните заведения в областта има разкрити и детски легла за лечение на коронавирус. Ще проследим как се движи заболеваемостта и в петък ще вземем решение дали да има драстично затягане на мерките и във Варна”, уточни областният управител.

  Стана ясно, че е пристигнала нова партида ваксини на Пфайзер, 195 флакона по 6 дози, но тя е предимно за втората ваксинация. Във всички имунизационни пунктове в момента тече втората част от имунизирането, обясни началникът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

  Тя уточни, че има ваксини на “Астра Зенека”, но към момента ваксинацията с тях е блокирана.

  Д-р Михайлова допълни, че родителите са на двата полюса. Докато едните категорично искат да бъдат затворени всички училища и децата им да минат в дистанционна форма на обучение, други настояват за присъствено обучение на всички ученици.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg