• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕК представя идеята си за сертификат за пътуване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Европейската комисия ще представи идеята си за сертификат за Covid-19, който да позволи свободното пътуване през лятото и да е в подкрепа на изпитващия затруднения туристически сектор, предава „Гардиън“. ЕК ще предложи създаването на валиден в целия блок зелен дигитален сертификат, който ще комбинира информации за ваксинации, за тестове за COVID-19 и за възстановяване от прекараното заболяване. Той ще позволи на хората да пътуват със самолет и да пресичат граници, коментира изданието.

  Предложението ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и държавите-членки. Комисията се надява, че това ще стане до юни.

  Страни, които разчитат на летния туризъм, като Испания, Гърция и Португалия приветстваха предложението, но Белгия и Германия предупредиха да не се дискриминират онези, които отказват или не могат да се ваксинират, което означава, че лидерите на ЕС ще водят разгорещена дискусия относно правата, които да прикачат към удостоверенията за пътуване.

  Освен това комисията ще призове страните членки да освободят от строгите рестрикции за пътуване трансграничните работници и заетите в превоза на товари.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg